četvrtak, 24. listopada 2013.

Jaisalmer - zlatni grad

Za razliku od Bikanera, Jaisalmer je bio čista uživancija u prekrasnom okruženju. Jaisalmer (70 tisuća stanovnika) je osnovan 1501. godine, a poznat je i kao „zlatni grad“, zbog boje utvrde i starih zgrada rađenih od tvrdog pustinjskog kamena. Utvrda je prije desetak godina bila ozbiljno ugrožena zbog drenažnih cijevi koje su počele propuštati vodu i smekšavati tvrdu stijenu, zbog čega su se 3 od ukupno 99 kula urušile. Britanske i indijske neprofitne organizacije skupile su sredstva za neophodne popravke, tako da je utvrda na vrijeme spašena.


Utvrda iznad Jaisalmera

Na ovoj slici možete vidjeti dva suncobrana koji pokazuju poziciju naše terase


Ona je jedinstvena i po tome što u njoj i dalje živi preko 3 tisuće ljudi, koji su uglavnom orijentirani na pružanje usluga turistima (sobe, restorani, masaže, agencije, suvenirinice i sl.). Mene je preko Couchsurfinga ugostio Raj, vlasnik pansiona Surja, koji se nalazi unutar vanjskih zidina utvrde s nevjerojatnim pogledom na grad. Stvarno je bilo teško odlučiti da li ići lutati uličicama utvrde ili sjediti na terasi i promatrati grad.

Kao što vidite, ipak sam se odlučio malo relaksirati
Grad je zbog svog smještaja duboko u pustinji Thar postao centar safarija. Od tuda svakog dana kreće na desetine tura, koje ukljućuju vožnju džipovima do udaljenijih mjesta. Tamo vas čekaju deve s njihovim vodićima, s kojima krećete na safari preko pustinjskih prostranstava i noćenje ispod zvijezdanog neba. Budući da je sezona safarija nedavno počela, pojavili su se novi kampovi u pustinji, a Raj je, kao vlasnik pansiona koji prodaje takve aranžmane, morao otići vidjeti kako izgledaju ti novopodignuti kampovi. Pozvao je i mene, a kako sam ionako imao namjeru otici u Khuri, selo u pustinji, odlučio sam prihvatiti njegov poziv.

Nakon sat vremena vožnje stigli smo do prvog kampa gdje nas je dočekao njegov vlasnik i poveo da razgledamo smještajne objekte i zajedničke prostorije. Tako smo razgledali još 4 nova kampa, a s obzirom da sam ja šetuckao naokolo i slikao, Raj mi je kasnije objasnio da je vlasnicima kampova govorio da sam zastupnik jedne europske putničke agencije koja je zainteresirana za suradnju i slanje turista u te kampove :-). Svi ti kampovi nalaze se na području zvanom Sam sand dunes, a da bi dobili predodžbu kako to izgleda tu su vam dvije slike:

Smještaj je ili u šatorima (tents) ili u kružnim kućicama (huts)
U središtu svakog kampa nalazi se kružna terasa gdje se tijekom večernjih i noćnih sati održavaju razna događanja uglavnom s lokalnim muzičarima i plesačicama

Drugi dan otišao sam napraviti krug oko svetog jezera Gadi Sagar koje se nalazi samo 200 metara od glavne ceste koja okružuje grad, ali nekim čudom ne dopire gotovo nikakva buka do njegovih pustih obala. U kruženju oko jezera jedino društvo bile su mi krave, ptice i žabe - napokon sam. Nisam mislio da će to biti moguće u Indiji. Stvarno ne znam zašto tu nema više turista (kojih je utvrda krcata), jer je pogled na hramove na obali jezera i utvrdu u pozadini kao iz bajke.



I za kraj javljanja iz Jaisalmera par zapažanja. Kao prvo, počeo sam se već privikavati na to pa me sve rjeđe uspiju zbuniti, ali Indijci ne klimaju glavom gore-dolje kao znak potvrde, nego naprave neki zanimljivi kružni potez glavom koji više podsjeća na NE, nego na DA. Drugo: vozači rikši i trgovci su za sada daleko najmanje naporni upravo ovdje, iako u vodiču piše suprotno. Treće: s terase pansiona se u daljini vide 2 vjetroparka i uspio sam izbrojati nekih šezdesetak stupova (koliko ih još nema cijela Hrvatska), a koji stvarno izgledaju atraktivno. U svakom slučaju, lijepo je znati da se okreću zelenoj energiji, ali je zanimljivo da solarne kolektore nisam vidio niti na jednom krovu, iako je danas temperatura 34 stupnja, a sunce prži kao ludo. Četvrto: oba dana nad gradom stalno jure vojni avioni, a vidi se i dosta vojske na ulicama. Zbog svoje pozicije (100 km od granice s Pakistanom) ovaj grad ima važnu stratešku poziciju i nadam se da se u ovom slučaju radi samo o vojnoj vježbi, a ne o nekoj stvarnoj prijetnji. Peto: lažem sve u šesnaest! Znam da nije nešto za pohvalit se, ali znao sam da će me stalno to pitati tako da sam ja zapravo drugi put u Indiji, ali sam prvi put bio samo 3 tjedna pa sam sada došao na duže razdoblje. Oženjen sam već 5 godina, ali žena nije mogla doći sa mnom jer radi u banci pa ne može dobiti toliko slobodnih dana. Za utjehu, čujemo se svaki dan. Djece nemamo, ali planiramo. Sva takva pitanja mi non stop postavljaju pa sam odlučio standardizirati odgovore prema onome sto bi oni htjeli čuti. Za sva druga pitanja odgovor izađe sam od sebe. Lako moguće da će mi trebati neko vrijeme za prilagodbu kad se vratim kući pa vas molim za razumjevanje. I za kraj jedna preporuka: ako budete jednom išli u Indiju, svakako svratite do Jaisalmera. Ja nisam požalio, nećete ni vi.

Nema komentara:

Objavi komentar