nedjelja, 8. rujna 2013.

Početak

Umjesto nekakvog uvoda i objašnjavanja što i kako, krenut ću odmah na konkretne stvari koje se tiču predstojećeg puta u Indiju. Svatko tko planira put u Indiju, a nije još krenuo prikupljati informacije, ovdje će naći par natuknica koje mu mogu služiti kao smjernice za planiranje. Moram, međutim, napomenti da u planu imam niskobudžetno putovanje, tako da vas ne zavaraju cijene u ovom blogu, jer ću spavati u najjeftinijim pansionima (ne znam kako drukčije prevesti riječ "guest house"), jesti u "narodnim" restoranima i kod uličnih prodavača hrane, kao i putovati najjeftinijim načinom, dakle bez korištenja taksija ili vožnje u klimatiziranim vagonima i busevima. Evo kako teku pripreme za put:

1. Podnesen je zahtjev za izdavanjem šestomjesečne indijske turističke vize s dvostrukim ulaskom, budući da je plan skoknuti i do Nepala. Cijena vize je 370 kuna. Obavezno je treba napraviti prije puta, jer se pri slijetanju u Indiju ne može dobiti.

2. Kupljena je avionska karta, bez koje se viza niti ne može zatražiti. Par mjeseci sam tražio i čekao pravu priliku i ulovio je - povratni let Ljubljana-Zürich-New Delhi za 3815 kuna, polazak 15. listopada u ranim jutarnjim satima s Brnika, presjedanje od 3 sata u Švicarskoj i dolazak oko ponoći u indijsku prijestolnicu. Povratak je 30. siječnja u ranim jutarnjim satima, a dolazak u Ljubljanu planiran je već prije podneva (zbog kretanja obrnuto od vremenske razlike).

3. Obavljena je prva tura cjepljenja. Za informaciju, cjepljenje nije obavezno, ali se za duže boravke preporuča cjepljenje barem protiv bolesti koje se prenose vodom, budući da je voda u Indiji "kriminalne" kvalitete. Malo sam proučavao koja bi se cjepiva trebalo uzeti i odlučio se na zaštitu od Hepatitisa A i B, kao i protiv trbušnog tifusa. Inače, kombinirano cjepivo protiv hepatitisa A i B u Zagrebu košta 320 kuna, a u Rijeci čak 383 kune, a s obzirom da je za potpunu zaštitu potrebno obaviti 3 ture cjepljenja, dolazi se do ogromne razlike u cijeni. Treba nadodati da je cijena jednokratnog cjepljenja protiv trbušnog tifusa u Zagrebu 142 kune, a u Rijeci 198 kuna, tako da sam odlučio cjepljenje obaviti u Zagrebu isti dan kada sam išao predati zahtjev za vizu, tako da me, zbog razlike u cijeni, taj put u Zagreb nije ništa košta, čak sam i uštedio desetak kuna.

4. Rezerviran je hostel u New Delhiju za prve 4 noći, što je isto potrebno priložiti uz zatjev za vizu. Cijena jednokrevetne sobe u tom hostelu košta 3 EUR na noć, ukupno 12 EUR za 4 noći.

5. Rezervirana je karta za prvi vlak. Možda se to čini nepotrebnim, ali indijske željeznice su strašno opterećene i vlakovi su uvijek puni, posebno atraktivnije rute između većih gradova ili turističkih centara. Pretprodaja karata počinje 60 dana prije polaska vlaka, a s obzirom da su šanse da 16.10., kada stignem u New Delhi, nađem kartu za kategoriju sleeper*, za vlak koji ide 4 dana kasnije, gotovo nikakve, nisam riskirao pa sam kupio kartu preko interneta, točnije preko agencije Cleartrip koja jedina izvan Indije nudi na prodaju karte za indijske vlakove.
Cijena karte između New Delhija i Bikanera, što je udaljenost od 458 km, je 286 rupija ili 25,06 kuna, koliko mi je skinuto s kartice. Ta udaljenost slična je onoj između Rijeke i Osijeka pa zamislite da Hrvatske željeznice nude tu relaciju po cijeni od 25 kuna i bit će vam jasno zašto su vlakovi omiljeni oblik prijevoza u Indiji.

Nakon što pokupim vizu, slijedi druga tura cjepljenja protiv hepatitisa A i B, nakon koje cjepivo počinje djelovati, a par dana kasnije krećem na put u nepoznato. Moji poznanici dobro znaju da mi je zapravo malo toga nepoznatog ostalo u vezi ovog puta s obzirom na dugotrajno planiranje, a s obzirom da iskusni putnici u Indiju kažu da se svaki plan u Indiji mora izjaloviti, idem vidjeti o čemu oni to zapravo pričaju :-)

* kategorija Sleeper nudi rezervirano mjesto za sjedenje tijekom dana i rezervirano ležeće mjesto preko noći. Omiljena je među backpackerima, a cijenovno je niža jedino kategorija "general" koja dopušta jedino da se ukrcate u vagone te kategorije, ali nema garancije da će mjesta biti, dok na sjedeće mjesto možete odmah zaboraviti.

Nema komentara:

Objavi komentar