ponedjeljak, 9. rujna 2013.

Osnovno o Indiji

Porijeklo imena
Ime Indija potječe od Sindhu, lokalnog imena za rijeku Ind. U prastarim spisima Vedama (starim 5000 godina) spominje se prvo ime za Indiju - Bharata Varsa. Kasnije su razne političke stranke predlagale za Indiju različita imena, među kojima su bili Hindustan, Hindu Rashtra i Bharath. Ime Bharat potječe od dva hinduska kralja po imenu Bharata. »Bha« na sanskrtu znači znanje ili svjetlost, a »rat« je glagol »raditi«, pa je »bharat« onaj koji traži znanje. Indija je bila poznata i kao Hindustan (zemlja Hindusa), ali to se ime izbjegavalo nakon neovisnosti 1947. godine, jer je indijski narod odlučio da će Indija biti sekularna država.

Himna: Jana Gana Mana (u slobodnom prijevodu: Ti si vladar svijesti svih ljudi)

Geslo: Satyamēva Jayatē (sanskrt: samo istina pobjeđuje)

Glavni grad: New Delhi (16,75 milijuna stanovnika prema popisu iz 2011.)

Službeni jezik: hindski, engleski i 21 nacionalni jezik te 844 dijalekta

Vlada
- Predsjednica: Pratibha Devisingh Patil
- Predsjednik Vlade: Dr. Manmohan Singh (prvi predsjednik od neovisnosti, stečene od Ujedinjenog Kraljevstva 15. kolovoza 1947. godine, koji dolazi iz manjinske religijske skupine)

Državni blagdani: 26. siječnja (Dan Republike), 15. kolovoza (Dan Nezavisnosti), 2. listopada (rođendan Mahatme Gandhija), 25. prosinca (Božić).


Površina 

- ukupno 3.287.263 km²
- voda zauzima 9,5 % površine
- 7. država po veličini u svijetu

Stanovništvo 
- ukupno 1,21 milijarda stanovnika (prema popisu iz 2011.)
- gustoća naseljenosti 324 st/km2
- 2. država po broju stanovnika u svijetu
- pismenost: 65% žene i 82% muškarci
- omjer žene-muškarci je 940-1000
- očekivani životni vijek: žene 72 godine, muškarci 67 godina

Valuta: indijska rupija INR (100 paisa)

Novčanice se izdaju u vrijednosti od 10, 20, 50, 100, 500 i 1000 rupija. Povremeno se u opticaju mogu naći novčanice od 1, 2 ili 5 rupija. Kovanice postoje u vrijednosti od 5, 10, 20, 25 i 50 paisa te 1, 2 i 5 rupija.

Vremenska zona: +3:30 u odnosu na Hrvatsku tijekom ljetnog računanja vremena, a +4:30 za vrijeme zimskog računanja vremena, budući da Indija nije uvela navedenu promjenu.


Smještaj i administrativno-teritorijalni ustroj

Indija graniči s Pakistanom, Kinom, Bangladešom, Mianmarom, Nepalom, Butanom i Afganistanom. Šri Lanka i Maldivi su otočne države južno od Indije. Zemlja je podijeljena na 28 država, šest federalnih administrativnih saveznih teritorija i teritorij nacionalnog glavnog grada, a njihov popis nalazi se u nastavku:
1. Države: Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu i Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Orissa, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Tripura, Uttaranchal, Uttar Pradesh i Zapadni Bengal.
2. Savezni teritoriji: Andamanski i Nikobarski Otoci, Chandigarh, Dadra i Nagar Haveli, Daman i Diu, Lakshadweep i Pondicherry.
3. Teritorij glavnog grada: Delhi.

Zatvorena i zaštićena područja
Za putnike u neke dijelove zemlje potrebne su posebne dozvole. Za putnike vrijede ograničenja u sljedećim pokrajinama, odnosno teritorijima: Arunachal Pradesh, Mizoram i Nagaland, Sikkim, Manipur, za Andamanske i Nikobarske otoke kao i za Otoke Lakshadweep.

Nema komentara:

Objavi komentar