subota, 21. rujna 2013.

Način života

Specifičnosti života u Indiji
- Uz religiju, glavnu riječ u životima Indijaca ima obitelj. Za veliku većinu je nazamislivo biti neoženjen i bez djece u tridesetim godinama života. Indijci će smatrati da su uzrok tome medicinski razlozi.
- Veliki nacionalni ponos i zanos Indijci iskazuju na kriketu, najvažnijom sporednom stvari na svijetu (za Indijce, naravno). Glavni igrači kriketa u Indiji imaju status pravih pop zvijezda. 
- Nacionalni ponos je prisutan i kod spomena nacionalne ekonomije, jedne od najbrže rastućih na svijetu, a nedavno se taj ponos mogao vidjeti i kada je 2008. Indija ušla u elitni klub zemalja koje su poslale misiju na Mjesec.
- Iako u urbanim sredinama raste broj brakova iz ljubavi, i dalje se većina sklapa dogovorom. Diskretno se traže potencijalni partneri, a ako se ne nađu, često se traže usluge profesionalaca pa čak se daju i oglasi u novinama.
- Iako je miraz nezakonit, on je i dalje čest slučaj u ruralnim sredinama, a to je i uzrok nesrazmjeru u broju muškaraca i žena, budući da se zbog financijskog tereta pri udaji ženskog djeteta mnoge familije odluče napraviti abortus. Uobičajeni miraz više nije u domaćim životinjama i novcu, nego se očekuju auti, kompjutori, televizori, perilice i slično. Uobičajeno je da žena živi kod muževe obitelji i da tamo obavlja kućanske poslove po nalogu muževe majke. Rastave i ponovne udaje postaju sve češće u većim gradovima, ali se i dalje smatraju nečasnim.
- Hindusi kremiraju svoje preminule, a ceremonije kremacije rade se kako bi pročistile duše umrlih. Nakon kremacije pepeo se skupi, pričeka 13 dana koliko je potrebno da se krvni rođaci ritualno „očiste“ i tada se pepeo prosipa u svetu rijeku ili ocean.

Religija
Hinduizam je najrasprostranjenija religija u Indiji s oko 80,3% udjela. Islam (13,4%) su u sjeverni dio Indije uveli muslimanski osvajači, dok je na jugu on stigao s arapskim trgovcima. Kršćana ima oko 2,3% od čega ih je ¾ na jugu podkontinenta. Sikha ima 1,9%, a gotovo svi su nastanjeni u državi Punjab. Udio Budista je 0,8%, Jainista 0,4% (većinom u Gujaratu i Mumbaiju), sljedbenika Zoroastrizma je tek oko 60000, dok izvještaji govore da je broj Židova u ovoj zemlji s preko milijardu stanovnika tek oko 5000.
Više o navedenim religijskim skupinama možete pročitati klikom na slijedeće linkove:

Hodočanstva
Praktični Hindusi morali bi ići na hodočašće barem jednom godišnje, bilo da se radi o molitvi božanstvu zbog ispunjenja želje, kremaciji rođaka ili obnovi duhovne snage. Stariji Hindusi uglavnom idu u Varanasi jer se smatra da smrt na obalama ovog svetog grada donosi oslobođenje od nastavka ciklusa rađanja.
Kumbh Mela je najveći vjerski skup na svijetu. Održava se svakih 12 godina, a privuče nekoliko desetaka milijuna Hindusa iz svih kasta. U hinduskom mitu o stvaranju bogovi i demoni borili su se oko posude s nektarom besmrtnosti. Vishnu je ugrabio posudu, ali mu je pritom kapnulo 4 kapi na zemlju. Ta mjesta su danas Allahabad, Haridwar, Nasik i Ujjain. Svečanosti u svakom od ova 4 grada održavaju se oko 6 tjedana. Allahabad ima najveću posjećenost, a svaki grad ima i Ardh Melu koja se održava svakih 6 godina i mnogo manju Mahg Melu – godišnju svečanost.

Kaste
Iako indijski ustav ne prepoznaje (priznaje) sistem kasti, on i dalje ima veliki utjecaj u ruralnim krajevima. Četiri su glavne kaste, a neke su dalje podijeljene na stotine „jatija“ ili socijalnih grupa koje se najčešće odnose na zanimanje. Konzervativni Hindusi će se ženiti samo s pripadnicima istog „jatija“. Glavne kaste su Brahmin (svećenici), Kshatriya (vojnici i birokrati), Vaishya (obrtnici) i Shudra (fizički radnici). Tu su naravno i Dalits, poznatiji kao „nedodirljivi“, koji su obavljali najprljavije poslove, poput čišćenja kanalizacija i izmeta s ulica. Neki pripadnici Dalitsa spas su našli u preobraćenju na drugu religiju, najčešće Budizam. Na dnu kastinskog popisa su nomadska plemena koja su do 1952. godine bila službeno nazivana „kriminalnim plemenima“, no te ih je godine indijska vlada priznala zakonom.

Hijras
Takozvani treći spol, ova grupa muškaraca – transvestita i eunuha – nosi žensku robu. Neki su homoseksualci, neki su hermafroditi, a neki su imali nesreću da su bili oteti i kastrirani. Oni preživljavaju kao nenajavljeni zabavljači na vjenčanjima i proslavama rođenja muškog djeteta, ali i kao prostitutke.

Žene u Indiji
Status žena u Indiji sve se više poboljšava, međutim, zakonski akti kao da ne dolaze do svih dijelova zemlje. Žene su u ruralnim područjima i dalje zapostavljene i maltretirane. Npr. iako je zakonom dopušteno rastavljenim ženama i udovicama da se ponovno udaju, one to zbog osude javnosti gotovo nikada ne čine. Iz tog je razloga udio rastavljenih žena u Indiji među najnižima u svijetu – tek 9 na 1000 žena.
Većini vas je poznat nedavni slučaj silovanja mlade studentice u autobusu u glavnom indijskom gradu koji se dogodio u prosincu prošle godine, a koji je završio smrću nedužne djevojke. Diljem zemlje su se održavali prosvjedni skupovi u kojima Indijci traže strože kazne za napadače i općenito strogo kažnjavanje svake rodne diskriminacije. Ovih dana je donesena i prvostupanjska presuda protiv četvorice mladića koji su proglašeni krivim za to silovanje i osuđeni na smrtnu kaznu. Iako bi ta presuda trebala „utjerati strah u kosti“ potencijalnim zlostavljačima, iz Indije svakodnevno dolaze nove informacije o silovanjima žena koja bi u zapadnom svijetu ostala potpuno nezamijećena da žrtve povremeno nisu turistkinje iz Europe i Amerike.

Nema komentara:

Objavi komentar